Silosy zbożowe – czyli inwestycja w nowoczesne rolnictwo. Jak nie popełnić błędu?
Zawsze bardzo ważne jest, w jakich warunkach jest przechowywane zboże. Odpowiednio przechowywane ma po prostu większą wartość, niezależnie od tego, czy jest przeznaczane na sprzedaż, na cele konsumpcyjne, czy też jest produktem paszowym, wykorzystywanym potem w danym gospodarstwie jako baza do przygotowania pasz dla zwierząt. Dlatego odpowiednio dobrane silosy zbożowe to podstawa.
Trzeba je wybrać w zależności od potrzeb danego gospodarstwa rolnego. Obecnie na rynku jest wiele tego typu produktów, które są dobrej jakości, trwałe, solidne oraz odpowiednio wykonane. W przypadku przechowywania zboża w tradycyjny sposób, w spichlerzach czy stodołach, mogą zaistnieć różne niesprzyjające warunki. Dlatego ta forma przechowalnictwa jest wypierana, na bardziej nowoczesne uwarunkowania teraz rolnicy zwracają uwagę, bo po prostu te wymogi wzrastają. Poza tym tutaj też taki czynniki, jak wygoda, łatwość rozładowania zboża też ma wielkie znaczenie.
Do takiego silosu można to ziarno od razu z kombajnu wprowadzić. Dlatego tutaj ten czynniki związany z jego przetransportowaniem do spichlerza jest wyeliminowany. Poza tym w silosie są idealne warunki – jest sucho – jest on odpowiednio wentylowany, poza tym silosy zbożowe są zabezpieczone przed przedostawaniem się do środka szczurów, myszy, które nieodłącznie wiążą się z przechowywanie w tradycyjnych warunkach, czyli w spichlerzach, na otwartej przestrzeni. Tutaj więc te czynniki są bardzo ważne, gdyż one przesądzają o wartości tego zboża, o tym, czy ono ma wyższą klasę, wyższy standard. Zboże, przechowane w takich specjalnych warunkach, jest też lepsze jakościowo, nie rozwijają się na nim grzyby, pleśń.
Przed umieszczeniem w takim silosie może być ono wysuszone w specjalnych suszarniach, jeśli tego wymaga. Dlatego tutaj te podstawowe czynniki związane z prawidłowym przechowywaniem ziarna muszą być zawsze zachowywane. Dzięki temu poprawia się jakość oraz przydatność do celów konsumpcyjnych lub paszowych oraz siewnych takiego ziarna. To bardzo ważne.