Zdrowe jogurty owocowe

 

Jogurty mają pozytywny wpływ na nasz organizm dzięki wzbogaceniu ich składu o odpowiednie kultury bakterii. Bakterie wspomagające proces zaszczepienia jogurtu, jeśli są odpowiednio dobrane, mogą wpłynąć osłonowo na nasze jelita, ale również mieć pozytywny wpływ na układ moczowy i układ rozrodczy (zwłaszcza w przypadku kobiet).

Jogurty robione w domu

domowe jogurty owocoweCzęść z was na pewno w tym momencie czuje wewnętrzne rozdarcie pomiędzy zdrową stroną jogurtów dostępnych w sklepie, a tym, co jeszcze najczęściej kryje się w ich składzie, zwłaszcza, jeśli interesują nas jogurty owocowe. W takim wypadku spieszę was zapewnić, że obecnie, bez większego problemu, możemy zaopatrzyć się w jogurt, którego skład będzie opierał się wyłącznie na naturalnych i zdrowych składnikach. Jak to możliwe? Ze względu na dość powszechną dostępność starterów zawierających kultury bakterii, dzięki czemu możemy wyprodukować w pełni domowe jogurty owocowe. Wyprodukowanie jogurtu w domowym zaciszu nie sprawi nam większych problemów, wystarczy kierować się kilkoma zasadami, które związane są z odpowiednią temperaturą zaszczepianego mleka i przechowywaniem na czas zachodzących w strukturze mleka procesów po zaszczepieniu kulturą bakterii. Rzecz jasna otrzymamy jogurt naturalny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego świeże owoce lub mus wykonany, np. z owoców mrożonych. Dzięki temu na pewno zamaskujemy kwaskowaty smak jogurtu naturalnego.

Jeśli lubimy słodkie jogurty i nie możemy wyobrazić sobie spożywania jogurtu naturalnego z jego kwaskowatym posmakiem, na pewno dobrą decyzją będzie dodanie owoców do składu naszego domowego jogurtu, ale również zastosowanie, np. naturalnego miodu, który doda jogurtowi nie tylko słodyczy, ale również dodatkowych wartości odżywczych.